Vijesti

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić nazočio potpisivanju Ugovora o izgradnji dionice Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići

Dana 20. lipnja 2019. godine u sjedištu JP Autoceste FBiH upriličeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići, LOT 1 i LOT 2. 

Na osnovu međunarodno provedenog tendera, kreditor Europska investicijska banka (EIB) dao je suglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH za projekat izgradnje autoceste dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići Lot 1 i Lot 2.

Prema navedenom izvještaju za izgradnju poddionice Počitelj – Zvirovići nakon pregleda ponuda i računske kontrole najpovoljnija ponuda za Lot 1 je dostavljena od strane China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina) dok je za Lot 2 najpovoljnija ponuda dostavljena od Konzorcija: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Ukupna vrijednost radova za izgradnju poddionice Počitelj – Zvirovići, Lot 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a, a za Lot 2 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Ugovor su potpisali g. Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor, u ime izvođača za LOT 1 Yanming Liu predstavnik China State Construction Engineering Corporation Limited, te Yang Bo u ime konzorcija izvođača radova ( Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan)), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT 2.

Sa strane JP Autoceste FBiH svjedok ugovora o izgradnji bio je Denis Lasić, Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH.

Sa strane China State Construction Engineering Corporation Limited svjedok potpisivanja ugovora bio je Yanjun Li.

Sa strane Konzorcija Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina RoadbridgeGroup Co. Ltd. svjedok potpisivanja ugovora bio je Ahmet Murat Turkoglu. 

“Drago mi je da smo priveli kraju priču oko ova dva lota, jer kao što znate čitav ovaj posao dva puta je bezuspješno rađen i konačno s ovom dionicom ćemo probuditi građenje na južnom dijelu Koridora Vc. S ova dva lota i sa svim onim što je uprava JP Autoceste FBiH uradila u posljednje vrijeme trenutačno imamo preko 35 kilometara na Koridoru Vc, gdje se izvode radovi, što je za svaku pohvalu. Intenzivno se rade poslovi oko financijskog angažmana od Ovčara do Mostara Jug, koji je jedan velik i zahtjevan projekt, no kada se završi bit će to jedna pozitivna priča s  čijom ćemo realizacijom spojiti Mostar sa Sarajevom i dalje”, naglasio je u svome obraćanju Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Dionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekt na dionici je most Počitelj. Od ostalih objekata tu su petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna - Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Most Počitelj je ukupne dužine 945 metara dok je visina do 100 metara što ga čini najdužim mostom, a ujedno i jednom od najkompleksnijih građevina na cijelom Koridoru Vc. Rasponska konstrukcija među stupovima je 147 metara. Most će prelaziti preko magistralne ceste M-17 te lokalnih cesta i željezničke pruge. Izgradnjom mosta Počitelj bit će spojene dvije obale rijeke Neretve, a zbog veličine, lokacije na kojoj se nalazi, rijeke Neretve i srednjovjekovnog grada Počitelja most će biti jedna od najimpresivnijih građevina u Bosni i Hercegovini.

 Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina