Vijesti

Sastanak ministra Lasića i Ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić odražli su sastanak u Banja luci.

Na sastanku se razgovaralo na temu izgradnje nove prometnice Sarajevo – Beograd i uvrštenju u SEETO mrežu rute III koja bi išla preko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada do Vardišta. "Po pitanju struke najbliža je ruta Sarajevo-Pale-Ustiprača-Goražde-Višegrad- sa Vardištem kao tačkom spajanja. Ima još jedna mogućnost, da to bude dio auto-puta Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina", rekao je Lasić. Jedna od tema sastanka je bila i Koridor Vc  koji se gradi kroz FBiH, dok u Republici Srpskoj još nije počela njegova realizacija, iako je urađena sva potrebna projektna dokumentacija.  Lasić je dodao da je na sastanku razgovarano i o željezničkom sektoru, kao i pravcima u kojima postoje zajedničke spojne točke, naglasivši da, što se tiče ova dva ministarstva, nema spornih pitanja.  On je potvrdio da je poništen tender u vezi sa gradnjom Koridora Vc u njegovom južnom dijelu jer je Europska investicijska banka nakon dvije i pol godine trajanja natječaja, odlučila da on bude ponovljen. Zaključeno je da će se održati sastanak za petnaestak dana kako bi se određene stvari konkretizirale i kako bi se ubrzala realizacija projekata od zajedničkog interesa. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina