Vijesti

Ministar Lasić održao sastanak sa delegacijom Vlade Unsko-Sanskog kantona

Dana 21.9.2021.godine u prostorijama Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija održan je sastanak ministra Denisa Lasića s izaslanstvom Vlade Unsko – Sanskog kantona na čelu s premijerom Mustafom Ružnić.

 Ministar Lasić se zahvalio na posjeti, i istakao da je u svom mandatu Vlada Federacije BiH zajedno sa federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, imalo sluha za potrebe ovog Kantona. U tom smislu su u ranijim godinama odobravani projekti, a posebno imajući na umu da su sredstva za Koridor Vc praktično osigurana. 

Premijer Vlade Mustafa Ružnić se zahvalio ministru Lasiću na prijemu i izdvojenom vremenu, te je izrazio zahvalnost na konkretnoj podršci od strane Ministra Lasića vezano za projekt Aerodroma u Bihaću, kao i rekonstrukciji i sanaciji regionalnih cesta u USK. Također, naglasio je važnost izgradnje brze ceste Bihać- Cazin- Velika Kladuša, posebno u vidu da na području USK nema izgrađene autoceste i brze ceste. 

Delegacija Vlade, upoznala je Ministra Lasića, da su uloženi veliki napori na izradi projektne dokumentacije i rješavanju imovinsko - pravnih poslova gdje je trenutno na 29 projekata u postupku rješavanje građevinskih dozvola, što predstavlja značajan napredak. Unsko-sanski kanton ima oko 400km regionalnih cesta što predstavlja veliki izazov i trošak za održavanje, tako da nedostaju sredstva za izgradnju i rekonstrukciju cesta. 

Trenutno se radi na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju brze ceste Bihać- Cazin- Velika Kladuša, odnosno u tijeku je postupak izrade idejnog projekta. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je više puta urgiralo prema državnoj razini u cilju raspodijele sredstava UMTS-a iz kojih bi se dijelom financirali i projekti u Unsko – Sanskom kantonu. 

Na sastanku pored premijera Ružnića, prisustvovali su ministri Samra Bijedić, Adnan Alagić i Vedran Prš, kao i direktor regionalnih cesta USK Amir Osmančević.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina