Vijesti

Radna posjeta delegacije Vlade FBiH JP Autoceste FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas su zajedno s direktorom JP Autocesta FBiH Adnanom Terzićem održali radni sastanak u sjedištu poduzeća.

Glavna tema sastanka je bila ubrzanje investicijskog ciklusa za izgradnju dionica na Koridoru Vc, s posebnim osvrtom na zaključivanje financijske konstrukcije i pripreme za raspisivanje tendera za izgradnju dva kompleksna i važna projekta -  tunela Prenj i  dionice Mostar sjever – Mostar jug.

U ovom trenutku imamo ovdje dvije dionice koje su ukupno oko 20 kilometara, a također u Zenici imamo "napadnutih" 20 kilometara, kao i na tunelu Ivan 10 kilometara. Trenutačno imamo slučaj da relativno sporo dolazimo do funkcionalnih dijelova, ali kad dođemo iduće godine imat ćemo veliki broj kilometara. Realno je očekivati da bi za 6 do 7 godina mogli zatvoriti cijeli Koridor Vc. Imamo dovoljno financijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne Autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj – izjavio je federalni premijer Fadil Novalić

Nakon sastanka delegacija je obišla gradilišta na poddionici Počitelj – Zvirovići.

Na gradilištu poddionice Počitelj – Zvirovići, predstavnik investitora i šef projekta Vanja Podhradski gostima iz Vlade FBiH prezentirao je trenutačno stanje radova, izložio planove za iduće razdoblje, prvenstveno one koji se tiču aktivnosti oko izgradnje mosta Počitelj, uz tunel Prenj najzahtjevnijeg objekta na Koridoru Vc. Osim mosta Počitelj, delegacija je posjetila i gradilište 1,1 kilometar dugog tunela Počitelj.

"Rok izgradnje je 30 mjeseci što znači da bi ova dionica trebala biti gotova u ljeto 2022. godine. Do ljeta 2022. godine vjerujem da ćemo doći do tunela Kvanj, a u međuvremenu će se taj tunel raditi, tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni dio koridora. Planiramo raspisati i tender za dionicu Mostar sjever - Mostar jug, pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na koridoru 5C, imati formiranu autocestu" – kazao je Denis Lasić, Federalni ministar prometa i komunikacija.

Poddionica Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11 km, a njenom izgradnjom BiH će biti izravno povezan autocestom s Europskom Unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Poddionica je podijeljena je na dva lota. Izvođač radova za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i  kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

 

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina