Vijesti

Obilazak početka radova na magistralnoj cesti Neum – Stolac

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas je, zajedno s direktorom JP Cesta Federacije Ljubom Pravdićem i predstavnicima izvođača, obišao gradilište, te izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

Tijekom obilaska gradilišta ministar Lasić je istakao da je početak ovih radova od izuzetnog značaja za Neum i da će izgradnja nove magistralne ceste Neum – Stolac uvelike olakšati prometnu komunikaciju Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine. Ovo je projekt od strateškog značaja za Federaciju BiH, Županiju Hercegovačko-neretvansku, a pogotovo za sve stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će se završetkom ovih 12 kilometara značajno relaksirati pritisak na postojeće prometnice, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Nakon što su u veljači 2018. godine potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac, te odabran nadzor na navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem ožujka 2018. godine, započeti su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

Ovi ugovori predstavljaju zvanični početak Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji se financira iz međunarodnih kredita. Izgradnja ceste Neum - Stolac je veoma kompleksan i financijski zahtjevan projekt  na kojem su se, kroz duži niz godina, provodile razne aktivnosti kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih finansijskih institucija. 

Program modernizacije cesta obuhvaća projekte izgradnje cesta, izgradnju obilaznica oko gradova, izgradnju traka za spora vozila na prijevojima, rekonstrukciju i sanaciju tunela i mostova, rekonstrukciju cesta i sanaciju opasnih mjesta, korekciju osovina, rekonstrukciju crnih točaka, sanaciju šteta od poplava te pružanje konzultantskih usluga. Program u vrijednosti od 173 mil. EUR pripremljen je u suradnji sa međunarodnim financijskim institucijama koje će ga i kreditirati gdje je Svjetska banka (WB) osigurala 58 miliona EUR, Europska investicijska banka (EIB) 50 mil. EUR i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 65 mil. EUR. 

Stoga je u proteklom periodu pripremljena kompletna projektna investicijsko-tehnička dokumentacija na razini glavnog projekta,  pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum – Kiševo - Broćanac (L= cca 11,5 km). Programom utroška sredstava „Granta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za projekat izgradnje ceste Neum  – Stolac“ izvedeni su radovi na nivou BNS-a na dionici Stari Neum – Kiševo - Babin Do (L= cca 5,30 km). Ove aktivnosti su finasirane iz vlastitih sredstava JP Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH. 

Dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac će biti financirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a ukupna vrijednost radova je cca. 12 milijuna maraka.

Dionica je podijeljena je na dva lota – ugovora i to: 

- LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m).  Izvođač radova je INTEGRAL INŽINJERING a.d. Laktaši. Vrijednost radova je  6.027.207,03 KM. 

- LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L= 5 km). Na predmetnoj dionici izvode se radovi na  izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5x5 m. Izvođač radova je JV HP INVESTING d.o.o. Mostar i PUTOVI d.o.o. Grude. Vrijednost radova je 5.924.253,83 KM. 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina