Vijesti

Potpisan ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera J.P. Aerodrom Bihać d.o.o.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je danas sa direktorom J.P. Aerodrom Bihać d.o.o. Elvedinom Sedićem ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera – Kapitalni transferi javnim poduzećima – Unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP Aerodrom Bihać“ u ukupnom iznosu od 2.000.000, 00 KM.

Na temelju zahtjeva J.P. Aerodrom Bihać i na temelju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za prvu fazu dogradnje i unaprijeđenja infrastrukture za Aerodrom Bihać. Navedena sredstva će se u skladu sa Odlukom iskoristiti za ograđivanje poletno sletne staze i pratećih objekata, izgradnju pristupne ceste, projektnu dokumentaciju koja će omogućiti apliciranje na fondove Europske unije za daljnji razvoj aerodroma, izmještanje postojećih objekata te ateste, licence i dozvole.

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne opterećuju Proračun FBiH i poreske obveznike. Naglasio je kako je jedan od ciljeva ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi zračne luke u Federaciji BiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Direktor Sedić je naglasio da su navedena sredstva značajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u Unsko-Sanskom kantonu a i šire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja, što za rezultat ima pozitivne efekte na proizvodnju i zapošljavanje. Također je naglasio kako su navedena sredstva samo prvi korak u unaprjeđenju i dogradnji aerodroma te kako će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja, kako institucionalnih ulagača tako i privatnih investitora.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina