Vijesti

Dobit BH Telecoma za 2021. godinu veća je za 48,5 posto u odnosu na plan

Kompanija BH Telecom je u utorak 22.03.2022.godine održala godišnu press konferenciju povodom uspješnog završetka poslovne 2021. godine, a tokom događaja predstavljeni su rezultati poslovanja najvećeg telekom operatera u BiH.

Povodom predstavljanja rezultata kompanije, ali i promocije novih poslovnih rješenja, na konferenciji su se obratili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, te generalni direktor kompanije Sedin Kahriman. 

Premijer Novalić je istakao kako su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopće društvenom planu. Ipak, BH Telecom je, kako ističe, uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovorno kompanijom. 

"Ova kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru s Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunsku uslugu korisnicima", rekao je Novalić. Također, naglasio je kako je BH Telecom uložio značajna sredstva i u promociju domaće kinematografije. 

"U 2021. godini, koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u Budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U ovom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u Budžet FBiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom s menadžmentom društva", poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je rekao da su postignuti rezultati impresivni i da svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje godinama doprinose Budžetu FBiH. 

"Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno društvo kao telekom operatera koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab s najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama s kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan države", izjavio je ministar Lasić.

 Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, na današnjoj konferenciji za medije, predstavio je najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja kompanije. 

"Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 471,6 miliona KM što je više za 14,5 miliona KM ili za 3 posto u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi su ostvareni u iznosu od 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM ili za 1 posto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Kahriman. 

Nakon toga, osvrnuo se na bruto dobit preduzeća.

 "Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48,5 posto u odnosu na planiranu i iznosi 70,1 milion KM, odnosno, veća je za 18,1 milion KM. Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetili smo našim korisnicima i građanima te smo tokom pandemije donirali značajna sredstva za nabavku medicinske opreme, istovremeno obezbjeđujući opremu i uslove za online nastavni proces i besplatne biznis alate za poslovne korisnike", pojašnjava direktor kompanije. Ističe kako je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije. 

Tokom konferencije za medije, pored izjava učesnika, demonstriran je prvi smart poligon u BiH, a koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platforme BH Telecoma.

 Kako se ističe, "Smart poligon" je skup usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina