Vijesti

Delegacija Vlade Federacije BiH u Brčkom: Projekti vrijedni 165 milijuna KM

Delegacija Vlade FBiH je u Brčkom održala radni sastanak s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, te glavnim koordinatorom Vlade Brčko Distrikta BiH Željkom Antićem.

Premijer Novalić, koji je predvodio delegaciju Vlade Federacije BiH je izjavio da su na današnjem tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile putna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

Projekti vrijedni 165 milijuna KM su praktično tri tačke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać - granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je tačka Široki Brijeg - Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekt autoputa od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već naredne godine. Idejni projekt se radi u Autocestama FBiH

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekt kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekt za elektrifikaciju. Dvije od ove tri tačke, dodao je Novalić, imaju veze sa Hrvatskom gdje se radi o interkonekcijama.

Premijer Novalić, naglasio je da će Vlada Federacije BiH  putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije uputiti Vijeću ministara zahtjev za kontakt s hrvatskom stranom, ali bez obzira na sve, mi ćemo to raditi.

Sastanak u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, gdje je putna infrastruktura bila jedna od glavnih tema, premijer TK-a Kadrija Hodžić smatra značajnim iskorakom.

Prvi projekt o kojem se govorilo podrazumijeva autocestu Tuzla-Brčko-Orašje.

Teme sastanka bile su koridor autoceste Beograd-Sarajevo sa odvojkom za Orašje na području Brčko Distrikta BiH i Federacije BiH, elektrifikacija pruge Doboj-Tuzla-Brčko-Vinkovci na području Brčko Distrikta BiH i Federacije BiH, te plinski koridor Kladanj-Tuzla-Brčko-Orašje-Županja.

Na sastanku su prisustvovali federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te direktori JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, JP Željeznice FBiH Enis Džafić, BH Gasa Mihajlo Krmpotić i BH Telecoma Sedin Kahriman, zamjenik ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković, premijeri Tuzlanskog i Posavskog kantona, Kadrija Hodžić i Đuro Topić, kao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina