Vijesti

O intenziviranju dinamike gradnje na Koridoru Vc

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder su 10.12.2021.godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, razgovarali s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) o nastavku i dinamici gradnje svih dionica na Koridoru Vc.

Poseban fokus stavljen je na južni dio, koji podrazumijeva dionice Ivan – Ovčari – Prenj – Mostar Sjever – Mostar – Jug, zatim na ubrzanje svih aktivnosti pripreme i provedbe ovog projekta, kao i na završetak financiranja preostalih dionica Koridora Vc, kako bi se ispunio rok Vlade Federacije BiH za završetak radova do 2028. godine. 

Na sjevernom dijelu Koridora Vc zabilježen je evidentan napredak, a radovi na svim dionicama ovog dijela autoceste, trebali bi biti završeni do kraja 2024. godine. 

Ocijenjeno je da JP Autoceste FBiH u posljednjem periodu bilježe značajan proaktivan pristup u svim fazama gradnje dionica, te je od predstavnika EBRD-a i EIB-a zatražena i dodatna tehnička podrška, kako bi se zadani rokovi ispoštovali i dobilo na ubrzanju dinamike radova. 

Sudionici današnjeg sastanka jedinstveni su u stavu da je od izuzetne važnosti održavati redovne tehničke, ali i sastanke na višem nivou, kako bi se blagovremeno otklonile prepreke koje se pojavljuju u različitim fazama realizacije projekta. To se prije svega odnosi na inicijative za rješavanje financiranja, izdavanja okolinskih dozvola, do evaluacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabavki.

Istaknuto je da je Koridor Vc prioritet od javnog interesa i jedan od najvećih prioriteta za Vladu Federacije BiH. 

Naredni sastanak na tehničkom nivou bit će organiziran krajem januara 2022. godine.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina