Vijesti

Potpisivanje Ugovora o izrgradnji autoceste na Koridoru Vc dionica Poprikuše - Nemila

U ponedjeljak, 16. studenog 2020. godine u sjedištu JP Autoceste FBiH upriličeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka ispred JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok u ime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. 

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura sa PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice će se financirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 milijuna eura, Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 90 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Zahvaljujući svima na dolasku, ministar Lasić je naglasio u svome obraćanju:

„Izražavam osobno zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera Bosne i Hercegovine. Smatram da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc najprioritetniji infrastrukturni projekt, jer smo svjesni značaja ulaganja u infrastrukturu i moderno prometno povezivanje. Izražavam nadu da ćemo zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos.“

       

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina