Vijesti

Promovirana nova zračna linija Zagreb-Mostar

Federalni ministar pometa i komunikacija  je u svom obraćanju istaknuo slijedeće,

„Ministarstvo prometa i komunikacija duži vremenski period radi na pomoći Zračnoj luci Mostar kroz kapitalna i tekuća ulaganja što u konačnici ima za cilj postići povećanje obujma zračnoga prometa Zračne Luke Mostar.

Kontinuirani cilj federalnog ministarstva prometa i komunikacija je sudjelovati u razvoju zrakoplovne infrastrukture u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz direktna ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, a ujedno s tim pomoći u uspostavljanju novih zračnih linija koje imaju važne učinke na gospodarsko djelovanje i mobilnost građana. Sa zračnih luka u Federaciji BiH je u 2017.godini ukupno prevezeno 1.500.000  putnika . Od toga Zračna luka Sarajevo je prevezla 957,969  putnika,  Zračna luka Tuzla 535.596 ,  dok je Zračna Luka Mostar prevezla  42.966 putnika. 

 U ovom kontekstu je također bitno naglasiti da sredstva koja se ulažu u razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH nisu proračunska sredstva, već su prikupljena od putničke naknade za razvoj zrakoplovne infrastrukture i zračnog prometa, te kao takva ne opterećuju Proračun Federacije Bosne i Hercegovine. Na taj način su osigurana i sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture Zračne Luke Mostar.

Na temelju Odluke Vlade Federacije, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija  je Zračnoj luci Mostar dodijelilo sredstva u iznosu 2.000.000,00 KM u 2016.oj godini, a u proračunskoj 2017. godini iznos je povećan na 4.000.000,00 KM. U 2018. godini u Proračunu FBiH za ZL Mostar je odobren iznos kapitalnih ulaganja od 2.500.000,00 KM, i iznos subvencije od 430.000,00 KM dok je za subvencioniranje zračne linije Mostar-Zagreb-Mostar odobreno 1.000.000,00 KM.

Mi smo prepoznali objektivnu potrebu za uspostavom  zračne linije koja bi povezivala  Mostar sa Zagrebom, jednim od najprometnijih čvorišta u ovom dijelu Europe, a tim putem je utvrđeno da pokretanje novih redovitih linija nije moguće započeti na čisto komercijalnoj osnovi, odnosno bez sufinanciranja dijela početnih troškova i podjele rizika, te smo se odlučili da subvencioniramo uvođenje redovite zračne linije Mostar-Zagreb sa iznosom od 1.000.000,00 KM. dok navedena zračna linija ne postane ekonomski održiva i isplativa.

Na taj način su se osigurale izrazito konkurentne cijene karata na zadovoljstvo građana.   Sretni smo što smo putnicima iz Hercegovine mogli ponuditi još kvalitetniji izbor putovanja. Zbog novih linija i većeg broja letova očekujemo rast putničkog prometa što će doprinijeti i uspješnijem poslovanju Zračne Luke Mostar. Ističem da će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i dalje činiti maksimalne napore kako bi se navedena zračna linija održala dugi niz godina jer to donosi značajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u Hercegovini, a i šire, jer ulaganje u prometnu infrastrukturu i povezivanje uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja i životnog standarda.“

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina