Vijesti

Otvorena dionica autoceste od Tarčina do Bradine u sklopu Koridora Vc

 Dana 28. listopada 2022.godine federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić nazočio je na svečanosti otvaranja dionice autoceste Tarčin – Ivan.   

Novoizgrađenu dionicu Tarčin – Ivan otvorila je predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen zajedno s predsjedateljem Vijeća ministra BiH Zoranom Tegeltijom. 

Dionica je duga 6,9 kilometara i uključuje novi moderni dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara sa po dvije trake koji prolazi kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. 

Puštanjem u promet ove dionice BiH je dobila blizu 100 km funkcionale, moderne autoceste koja povezuje Bradinu sa izlazom Zenica sjever. 

Izgradnja ove dionice, duge 6,9 kilometara, koštala je 77,9 milijuna eura od čega je Europska unija osigurala 23,3 milijuna eura. Sama izgradnja tunela Ivan koštala je 56,7 milijuna eura. 

Izgradnjom Koridora Vc, Bosna i Hercegovina se uključuje kao važna tranzitna zemlja poveznica između europskog jugoistoka i sjevera, što će imati veliko značenje za društveno – gospodarski razvitak. Izgradnjom dionice Tarčin – Ivan odnosno tunela Ivan, završili smo jednu etapu a samim tim skraćujemo put između Sarajeva i Mostara kao dva gospodarski najvažnija grada u Federaciji BiH.

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina