Vijesti

Svečano otvorena nova cesta Neum – Stolac

Magistralna cesta Neum – Stolac je od izuzetnog značaja jer je to jedina mogućnost kvalitetnog cestovnog povezivanja Neuma s drugim dijelovima BiH. Vrijeme putovanja od Stoca do Neuma novom cestom je značajno skraćeno, a istovremeno poboljšana sigurnost svih sudionika u  prometu.

Konkurentnost gospodarstva čitave Hercegovačko-neretvanske županije će biti značajno povećana, posebno u turizmu jer se očekuje produljenje turističke sezone na cijelu godinu kao temeljne djelatnosti, a time i razvoj ostalih gospodarskih grana.

Nedostatak prometne povezanosti Neuma sa ostatkom zemlje se najviše osjetio zbog uvođenja protupandemijskih mjera susjednih država, kada je naša jedina općina na moru imala značajan rast turizma, ali zbog nepostojanja adekvatne ceste turistička sezona je bila ograničena na kratak ljetni period.

 

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić rekao je danas, nakon svečanog otvaranja magistralne ceste Stolac-Neum, da je cesta između ova dva grada izgrađena u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila pod austrougarskom vladavinom prije 120 godina.

- Vlada Federacije BiH u ovom sazivu napravila je i projekat njene obnove i finansirala ga, a danas ima priliku da prisustvuje otvaranju ceste - dodao je ministar Lasić.

Ocijenio je da je u pitanju veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti, prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem, te je poželio u da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.

Magistralna cesta M17.3 Neum-Stolac danas je svečano puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354 KM osigurala je Vlada Federacije BiH.

Izgradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina