Vijesti

Prestanak važenja Odluke o putničkoj pristojbi

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na 285. sjednici, održanoj 13. listopada 2021.godine, donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o putničkoj pristojbi - naknadi za razvoj i unapređenje avio prometa u Federaciji BiH - Pročišćeni tekst.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je zaključkom od 8.3.2021. godine zadužio Vladu Federacije BiH da u Odluci o putničkoj pristojbi - naknadi za razvoj i unapređenje avio prometa u Federaciji BiH briše odredbu na osnovu koje je svaki odlazeći putnik na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ dužan platiti naknadu od 20 KM, kao jednu od mjera poticanja rasta broja putnika. 

Ranije je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u 2021.godini kao mjeru poticaja za povratak zračnog prometa na aerodromima u Federaciji BiH, uvelo privremenu mjeru zaleđivanja naplate putničke pristojbe na vremensko razdoblje od godinu dana odnosno do kraja 2021.godine, kako bi ublažili posljedice izazvane Pandemijom COVID-19. Navedena mjera je dala određene rezultate i avio kompanije su ponovo počele da izvode letove sa Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina