Obavještenja

Obavijest prijevoznicima - COVID 19 Slovenija

Nakon što su objavljene nove mjere u Republici Sloveniji, obavili smo kontakte sa nadležnima u R Sloveniji. Između ostalog, infomirani smo da su mjere već od danas (05.02.2021.) u primjeni.

Naime, nove mjere nalaze se u priloženom propisu, a uopšteno gledano iz ugla prijevoza, predviđaju obavezan negativan nalaz na Covid-19 za sve državaljane zemalja koje se nalaze na listi, među kojima je i Bosna i Hercegovina, a za posade vozila koja obavljaju međunarodni prijevoz postoje izuzeća pod sljedećim uvjetima:

-          lice koje obavlja prevoz robe ili osoba u Republiku Sloveniju u komercijalnom prometu ili za teretni ili putnički prevoz u tranzitu, ako napušta Republiku Sloveniju u roku od 8 sati nakon ulaska u Republiku Sloveniju, i lice koje vrši prevoz robe ili osoba iz Republike Slovenije u komercijalnom prometu i vraća se u Republiku Sloveniju u roku od 8 sati nakon napuštanja Republike Slovenije;

-          lice koje putuje u tranzitu kroz Republiku Sloveniju i napušta Republiku Sloveniju najkasnije 6 sati nakon ulaska;

Na priloženoj listi primjetiti ćete i 31 državu EU/šengenskog područja, na koje se takođe primjenjuju ove i druge navedene mjere.
Kako obaviti prijevoz sa ovakvim mjerama u velikom broju zemalja, a ne platiti kaznu ili zbog kršenja sati boravka ili kršenja obaveznih odmora, pitanje je na koje nam niko ne daje odgovor.

S poštovanjem,

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina