Vijesti

Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je, uime Vlade FBiH,  u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem.

Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.

Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog  ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, kao što su roditelji djece sa smetnjama u razvoju, demobilizirani branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja sa odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obaveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar – rekao je ministar Lasić 

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018. godine, Vlada Federacije BiH i Sindikat BH Pošte su 10. augusta 2020. godine potpisali ugovor u istovjetnom tekstu sa primjenom do kraja marta 2021. godine, čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tijekom važenja kolektivnog ugovora.
 
Dana 02.03.2021. godine, pregovarački timovi su usaglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju suglasnost dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte.
 
Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263. sjednici, dala saglasnost i ovlastila ministra Lasića za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora uime Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina