Vijesti

Dan sigurnijeg interneta 2021

 Utorak, 9. februar 2021. godine 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u saradnji sa Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK), partnerskim institucijama, organizacijama i kompanijama ove godine učestvuje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.

Ove godine, Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9. februara pod sloganom Zajedno za bolji internet. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i informacionih i komunikacionih tehnologija.

 

Cilj kampanje je odgovorno korištenje interneta uz razumijevanje što znači pristanak u svijetu interneta, što znači davanje svog pristanka i traženje pristanka/dozvole kada se radi o sadržajima i programima koji se objavljuju ili koriste na internetu.

Ovaj događaj se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti i uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH.

 

Smjernice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) za sigurnost djece na internetu iz 2020. godine sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o razvoju sigurnog on-line okruženja za djecu i mlade.

 

Više informacija o ovoj inicijativi i ovogodišnjim aktivnostima možete pogledati ovdje i  na zvaničnoj web stranici Dan sigurnijeg interneta, putem: http://dansigurnijeginterneta.org/

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina