Vijesti

Ministar Denis Lasić : "Cesta Stolac - Neum gotova na jesen 2021."

U prostorijama JP Ceste Federacije BiH upriličeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji magistralne ceste M - 17.3 Stolac - Neum,te izgradnji i rekonstrukciji Obilaznice Mostar LOT1. Na potpisivanju Ugovora nazočili su Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić , direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova.  

Sredinom prosinca prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara – završetak radova na izgradnji dionice Međine – Miljkovići početkom veljače su započeli radovi na spomenutoj dionici. Prva faza izgradnje obuhvatila je kompletiranje započetih radova na izgradnji Južne obilaznice u dužini od 6,5 km kao i kompletiranje kružnog raskrižja (rotor) u mjestu Varda na križanju s cestom M-17.4 Mostar – Čitluk. 

Današnje potpisivanje Ugovora obuhvatat će izgradnju i rekonstrukciju  Južne obilaznice Mostara, dionica Miljkovići - Rodoč-veza na M17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi vijadukt “Marijanovića Draga” kojim su  obuhvaćeni radovi na izgradnji trase ukupne duljine cca 1,5 km i izgradnja vijadukta Marijanovića Draga dulje cca.200 metara. Realiziranje navedenog projekta je predviđeno Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, a finaciranje je osigurano iz kreditnih sredstava EBRD. Vrijednost ugovora iznosi 7.625.528,90 KM bez PDV-a rok izvođenja radova je 18 mjeseci, a izvođač je JV Hering d.d. Široki Brijeg i KTM Brina d.o.o. Posušje.

Osim spomenute izgradnje i rekonstrukcije Južne mostarske obilaznice današnje potpisivanje Ugovora obuhvaća i izgradnja ceste Neum-Stolac, dionica Hutovo-Cerovica(LOT 5) i dionica Cerovica – Stolovi (LOT 6). Ugovorom su obuhvaćeni kompletni radovi na izgradnji dionice ceste ukupne dužine 9,85 km, podionica Hutovo-Cerovica dužine 4,85 km i podionica Cerovica- Stolovi dužine 5,00 km. Vrijednost ovog ugovora iznosi 17.741.636,45 KM bez PDV-a , rok izvođenja radova je 14 mjeseci,a izvođač je JV Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o. Split.  Realiziranje navedenog projekta je predviđeno Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, a finaciranje je osigurano iz kreditnih sredstava EIB i WB.

" Nekoliko puta sam naglasio tijekom ovog teškog razdoblja gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, kako na svu sreću nije puno utjecala na kapacitet radova i izgradnje autocesta i cesta u Federaciji BiH. Posebno me veseli činjenica kada govorimo o magistralnoj cesti Stolac - Neum kako  radi o zadnjoj dionici iste, te da će u potpunosti biti završena do konca 2021. godine. Prometnica Stolac – Neum jedan je od važnijih cestovnih projekata u Hercegovačko - neretvanskoj županiji.- kazao je Federalni ministra prometa i komunikacija Denis Lasić nakon potpisivanja Ugovora. 

Zadnjih nekoliko desetljeća se stalno napominje kako je ovo prioritet , no tek u ovome mandatu aktualnog ministra g. Denisa Lasića su se poduzele konkretne aktivnosti gdje će do kraja 2021. godine biti završeno 36 kilometara spomenute magistralne ceste Stolac -  Neum. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina