Vijesti

Ministar Lasić se oglasio u svezi Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila

Prethodnih dana javnost je pokazala veliko zanimanje u svezi Parvilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Ministar Lasić je poslao priopćenje koje Vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Cijenimo kako će mjere propisane predmetnim Pravilnikom pozitivno utjecati na povećanje kvalitete zraka, u domenu zagađenja od strane točkastih zagađivača – motornih vozila. Slijedom pitanja koja su upućena ovome Ministarstvu i meni osobno, želim Vas i Vaše slušatelje upoznati sa slijedećim:

Polazeći od mjerodavnosti danih odredbama čl. 74. i 102. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, br.: 28/06 i 2/10), odredbama članka 10. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave (“Službene novine Federacije BiH”, br.: 58/02, 19/03, 38/05, 2/06, 8/06, 61/06, …), vodeći se Okvirnom transportnom politikom (“Službeni glasnik BiH”, broj: 62/15), kao i Direktivama Europske unije (Direktiva broj: 2009/40/EC i 2010/48/EU), svjesno globalnih tendencija na polju zaštite okoliša, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je pripremilo i donijelo Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 102/16) uz prethodnu informaciju i podršku od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 Krajem 2019. godine, ovo je ministarstvo uputilo obavijest svim stanicama tehničkog pregleda vozila na obvezu primjene odredbe članka 2. i 11. Pravilnika, a tekst obavijesti je postavljen i na našoj službenoj web stranici: www.fmpik.gov.ba

 U razdoblju primjene od 1.1.2020. godine do 8.1.2020. godine, prema podacima sa jedinstvenog informatičkog sustava koji se primjenjuje na stanicama tehničkog pregleda vozila u Federaciji BiH, za područje Kantona Sarajevo evidentirano je kako slijedi:

 Broj pregledanih vozila: 2631;

 Broj vozila koja ne zadovoljavaju kriterije ispušnih plinova: 119;

 Neispravno: 4,52% vozila.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će nastaviti pratiti stanje u predmetnoj oblasti, te će u suradnji sa relevantnim faktorima analizirati i predlagati i druge mjere za poboljšanje kvalitete voznog parka kao jednog od uzročnika, pa time i smanjenje zagađenja okoliša od strane neispravnih vozila.

Također, želimo istaknuti kako su vozila obilježena prema karakteristici norme koju ispunjavaju, što se može iskoristiti od strane organa koji kontroliraju promet, te u danima epizoda sa lošom kvalitetom zraka, lakše provoditi mjere predviđene za tu epizodu.

 

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina