Vijesti

Ministar Lasić nazočio obilježavnju početka radova dionice Počitelj - Zvirovići LOT1

Na gradilištu poddionice Počitelj – Zvirovići LOT 1 održana je svečana ceremonija početka radova na novih 10 kilometara autoceste na Koridoru Vc u Hercegovini.

Lot 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56.522.840,50 eura bez

Izvođač radova za Lot 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura  i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti  spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za Lot 1 je 24 mjeseca, a za Lot 2 30 mjeseci.

„Projekt Izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići u dužini od 10,1km je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu. Naime, ova dionica se povezuje na ranije izgrađenu dionicu autoceste Zvirovići-Međugorje-granica sa Republikom Hrvatskom (Bijača) koja je dužine 10km. Dakle, izgradnjom dionice Počitelj-Zvirovići biti će kompletirana funkcionalna autocesta u ukupnoj dužini od 20,1km koja će omogućiti nesmetan i siguran protok putnika i roba.

Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja na kojem se nalaze svjetski poznata turistička odredišta Međugorje, Kravice i Počitelj, kao i neposredna blizina Mostara, Ljubuškog i Neuma. Važno je naglasiti da je realizacija ovog projekta planirana još početkom 2014.g. ali su tek u ovom mandatu provedene konkretne aktivnosti, odnosno proveden tender i potpisani ugovori za radove i nadzor radova. Implementacija ovog projekta će dati značajan poticaj razvoju gospodarstva ovog dijela Hercegovine, posebno angažiranjem domaće građevinske operative, trgovine potrebnih materijala  i pratećih smještajnih i ugostiteljskih sadržaja.   

 Na kraju, izražavam osobno zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak juga Bosne i Hercegovine i izražavam nadu da ćemo zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos.“  - kazao je ministar Lasić.      

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina