Vijesti

Dvodnevna radna posjeta premijera Novalića i ministra Lasića gradilištima autoceste na Koridoru 5c

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, zajedno s direktorom JP Autoceste FBiH Adnanom Terzićem, v.d. izvršnim direktorom za projektiranje i građenje Ademom Zoljem i izvršnim direktorom za ekonomsko-financijske poslove Ivicom Ćurićem, prisustvovali su dvodnevnoj radnoj posjeti na gradilištima atoceste na Koridoru 5c.


Tijekom posjete prvog dana održan je radni sastanak u sjedištu poduzeća, te su obišli gradilišta na poddionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. Drugog dana posjete obišli su gradilišta na poddionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i Tunel Zenica – Donja Gračanica. Gostima su prezentirani dosadašnji radovi na poddionicama, izložen je plan i dinamika daljnjih aktivnost na Koridoru 5c. Prvu poddionicu koju su obišli je Buna – Počitelj na kojoj radove izvodi domaća firma Hering d.d. Široki Brijeg. Trenutačno se izvode zemljani radovi, primarno iskopi i nasipi, na cijeloj trasi, uključujući površinu odmorišta Rotimski potok. Na objektu prolaza za životinje izvode se AB radovi, a na objektu natputnjaka Kevčić pripremni radovi i iskopi za temelje. Također, paralelno se izvode i propusti vanjske odvodnje i ostale potporne AB konstrukcije na trasi. Završetak radova se očekuje sredinom iduće godine.


Na poddionici Počitelj – Zvirovići premijer i ministar su upoznati sa pripremnim radovima koje se odnose prije svega na izgradnju mosta Počitelj, impresivna građevina dugačka 945, visoka 100 metara. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići je podijeljen je u dva lota. Izvođač radova za Lot 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i  kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok je izvođač radova za Lot 2 (Most
Počitelj) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Poddionice Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići ukupno su duge 18,3 kilometra, a njihova ukupna vrijednost gradnje iznosi preko 200 miliona KM bez PDv-a. Drugog dana posjete obišli su izgrađene prve kilometre zeničke obilaznice poddionice Drivuša – Klopče dužine 2,23 km. Najzahtjevnije građevine na poddionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m. Na poddionici Drivuša – Klopče izvođač radova je Hering d.d.Na poddionici Klopče – Donja Gračanica premijer i ministar su posjetili do sada najviši vijadukt Babina rijeka u Bosni i Hercegovini. Upoznati su s kompleksnošću ove poddionice to jeste da trasu presijecaju tri velika klizišta Talami, Ričice i Pehare. Predstavnici investitora su objasnili gostima da se izvođenje radova na cijeloj dužini trase vrši u geološki vrlo složenim terenskim uvjetima, a isti nisu bili detaljno obrađeni u glavnom projektu usljed čega je došlo do prilagodbe trase autoceste i produžetka rokova izgradnje. Datum završetka radova očekuje se do kraja građevinske sezone iduće godine. Izvođač radova na poddionici Klopče Donja Gračanica je konzorcij Euro-Asfalt d.o.o. i STRABAG AG. Na kraju su posjetili poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica na kojoj radove izvodi turska firma Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Izvođač je do sada napravio idejni projekt, isposlovana je urbanistička suglasnost za dijelove dionice vijadukt Donja Gračanica 420 metara i tunel Hum 430 metara, predat je zahtjev za odobrenje za građenje i završen je glavni projekt. Navedeni objekti se nalaze na južnom dijelu dionice i namjera je da se do kraja iduće sezone ta polovica sekcije zajedno sa petljom i naplatnim mjestom završi, čime bi se kompletirala zenička obilaznica i pustila u promet. Završetak radova druge polovine dionice bi trebao biti okončan do sredine 2021. godine, kao što je i planirano.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina