Vijesti

Probijen tunel Žaba kod Neuma

Dana 13. srpnja 2019. godine upriličeno je  svečano probijanje tunela Žaba na magistralnoj cesti M-17.3 Neum – Stolac

kojem su prisustvovali premijer Federacije BiH g. Fadil Novalić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija  g. Denis Lasić, te Uprava JP Ceste FBiH na čelu sa direktorom g. Ljubom Pravdićem. Pored spomenutih gostiju nazočio je također i predsjednik Nadzornog odbora JP Ceste FBiH g. Enal Sarajlić, te direktor tvrtke Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo g. Hamed Ramić.

Realizacija projekta izgradnje ceste Neum – Stolac otpočela je 2005 godine kada su osigurana sredstva za početak radova od Starog Neuma do Kiševa u dužini 3,0 km . Kasnije su 2014 osigurana sredstva i izvedeni radovi od Starog Neuma do Babina Dola na nivou prvog sloja BNS-a.

 

Sredstva za projekt i izvedene radove su osigurana iz vlastitih izvora JP Ceste FBiH i od strane Vlade FBiH.

 Projekt je uvršten u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je odobren od strane Vlade FBiH, za koji je predviđeno financiranje kreditom EIB+WB (Evropske investicijske i svjetske banke), u ukupnom iznosu 40 milijuna eura, i to tri dionice:

  1. Dovršetak radova na dionici Kiševo-Broćanac–predviđena sredstva u iznosu 6,61 milijuna eura
  2. Izgradnja dionice Broćanac-Cerovica - predviđena sredstva u iznosu 21,46 milijuna eura
  3. Izgradnja dionice Cerovica-Drenovac – predviđena sredstva u iznosu 12,79 milijuna eura

 U cilju efikasnije realizacije projekta, uvažavajući kompleksnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja urbanističko-tehničke dokumentacije bez koje nije moguće pristupiti izvođenju radova na terenu, a vodeći računa o tehničkim aspektima realizacije projekta svaka od navedenih dionica je podijeljena na poddionice (kod nabavke LOT-ove), tako da imamo ukupno 7 poddionica (7LOT-ova).

 Trenutačno su u tijeku radovi na LOT-u 4 Prapratnica – Hutovo (l=cca 2,5 km ) , uključujući i tunel Žaba (L= 975 m ). Radovi su započeli u listopadu 2018. godine.

 Rok izvođenja je 24 mjeseca, tako da je  završetak radova po ugovoru  listopad 2020. godine. S obzirom da se radovi izvode brže od planirane dinamike očekuje se kako će biti okončati prije ugovorenog roka.

 Spomenuti tunel Žaba je jedan od najznačajnijih objekata na trasi, te će po završetku radova cesta duga 48,8 kilometara između Stoca i Neuma značajno olakšati i skratiti putovanje. No imati će velikog značaja i u poboljšanju  turističkog  položaja Neuma.

Vrijednost ovog ugovora je 23.057.197,66 KM sa PDV-om.

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina