Vijesti

Radni posjet ministra Denisa Lasića gradilištu ceste prema Neumu

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas je, zajedno s direktorom JP Cesta Federacije Ljubom Pravdićem održao radni sastanak u Općini Neum, sa načelnikom Matuškom i njegovim suradnicima, te predsjednikom Općinskog vijeća.

Ministar je iskazao zadovljstvo napretkom ovog projekta, pogotovo u vezi dionica koje se izvode. Ono što je neophodno reći jeste da su osigurana sva kreditna sredstva za cjelokupni projekt, te potpisani sporazumi između Bosne i Hercegovine i Svjetske Banke, EIB-a i EBRD-a. Cesta Stolac – Neum dio je programa u vrijednosti od 173 mil. EUR pripremljenog u suradnji sa međunarodnim financijskim institucijama koje će ga i kreditirati gdje je Svjetska banka (WB) osigurala 58 miliona EUR, Europska investicijska banka (EIB) 50 mil. EUR i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 65 mil. EUR.

Načelnik Matuško i njegovi suradnici su iznijeli stanje i napredak vezan uz eksproprijaciju na slijedećim dionicama, koje nisu izvlaštene. Od ukupnog projekta, ostalo je manje od 12 km neizvlaštenog zemljišta, te općina ulaže maksimalne napore kako bi se ovaj postupak što prije okončao.

 Nakon što su u veljači 2018. godine potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac, te odabran nadzor na navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem ožujka 2018. godine, započeti su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

 

 Izgradnja ceste Neum-Stolac trenutno se odvija kroz nekoliko lotova:

 I faza radova  obuhvaća izgradnju ceste od Starog Neuma do Broćanca u dužini od 12,025 km .Ova dionica je podijeljena na dva lota:

Lot 1. je asvaltiranje dionice ceste Stari Neum – Babin do L=5,3km , izgradnja dionice ceste Babin do – Oštrovac u dužini L=1,7 km i izgradnja tunela Oštrovac u dužini L=190m kao i potputnjaka Oskrušnica dužine L=10m. Izvođač radova je Integral Laktaši a.d. Laktaši, a ugovorena vrijednost je 6 milijuna KM. Trenutno završava se ugradnja tampona i priprema za asfaltiranje. Radovi na izgradnji zidova i potputnjaka su u toku. Radovi u tunelu Oštrovac. Izvodi se trenutno betoniranje sekundarne obloge. Ukupan fizički napredak na ovom lotu je 62% .

 Lot 2. je dionica Oštrovac – Broćanac je dužine 5 km, te se na njoj izvode radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5x5 m. Odabrani izvođač za radove je konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude. Rok završetka je 300 dana, a vrijednost radova je cca. 5,9 mil KM. Ukupan fizički napredak na ovom lotu je 80%.

Lot 4. Je izgradnja tunela Žaba, dužine 975 metara, te trasa ceste ispred i iza tunela. Izvođač radova je JV Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar. Rok završetka radova je 24 mjeseca, a ugovorena vrijednost radova je cca. 23 mil KM.

 Lot 7. je dionica Stolovi – Drenovac, dužina dionice je 8,75 km, a u tijeku je evaluacija ponuda.

 

Nakon radnog sastanka organiziran je obilazak gradilišta, te se napravio uvid u izgrađeno, skupa s izvođačima radova i nadzorom. Tijekom obilaska gradilišta ministar Lasić je istakao da je zadovoljan sa dinamikom izvođenja ovih radova koji su od izuzetnog značaja za Neum.

Položaj ceste Neum-Stolac

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina