Vijesti

Potpisivanje kolektivnog ugovora iz područja djelatnosti poštanskog prometa

Danas je u prostorijama  zgrade Vlade u Sarajevu potpisan kolektivni ugovor iz oblasti poštanskog prometa.

U ime Vlade Federacije kolektivni ugovor je potpisao ministar  Denis Lasić. U svom obraćanju ministar je istaknuo slijedeće. 

“Zadovoljstvo mi je informirati Vas da smo danas potpisali Kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa nakon pregovora koji su trajali oko 3 mjeseca. Ovo je drugi kolektivni ugovor ove vrste kojeg sadašnja Vlada FBiH zaključuje.

Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo da smo kroz socijalni dijalog došli do teksta kolektivnog ugovora kojim će se regulirati prava za oko 3000 uposlenih u javnim preduzećima BH Pošta i Hrvatske pošte Mostar. Također mi je zadovoljstvo istaći da se prethodni kolektivni ugovor implementiran bez ikakvih problema i bez sudskih sporova.

Kolektivni ugovor kojeg smo upravo potpisali ne umanjuje prava radnika niti predviđa rast troškova u segmentu rada i naknada za rad za javna preduzeća. Stoga on predstavlja dobru osnovu za dalju stabilizaciju poslovanja BH Pošte i Hrvatske pošta Mostar, a posebno u segmentu očuvanja radnih mjesta.  Izmjene koje su učinjene u odnosu na kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine odnose se uglavnom na usklađivanje sa u međuvremenu usvojenim zakonskim rješenjima i potrebnim preciziranjem određenih odredbi.

Kolektivni ugovor je zaključen na period od dvije godine, s tim da stupa na snagu 01.07.2018.g. kada prestaje sa primjenom kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine.

Na kraju želim ponovo izraziti zadovoljstvo da smo kroz vrlo kvalitetan socijalni dijalog došli do zaključenja još jednog kolektivnog ugovora uz želju da isti također uspješno implementiramo”.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina