Vijesti

Potpisani ugovori za izvođenje radova ceste Neum - Stolac

U prostorijama JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo danas su potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari  Neum – Broćanac. 

Ugovori o izvođenju radova na magistralnoj cesti Neum - Stolac, dionica Neum-Kiševo-Broćanac, potpisani su danas. Radovi  bi trebalo da  počnu idućeg mjeseca i trajat će do godinu dana.

Dionica će biti financirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a podijeljena je na dva lota. Prvi će raditi ''Integral inžinjering'' iz Laktaša, a drugi konzorcij ''HP Investing'' iz Mostara i ''Putovi'' iz Gruda.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić, nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Sarajevu, je kazao da ovim počinje Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, koji je trebao početi ranije, ali je bio uslovljen stupanjem na snagu Zakona o trošarinama.

- U idućih 15-ak dana očekujemo potpisivanje još jednog velikog ugovora za nastavak izgradnje tunela Karaula, na magistralnoj cesti M18. Osim toga, dobili smo ponude za pet mostova koji su u Programu modernizacije cesta, zatim tunel Crnaja za koji  ćemo ponudu dobiti u veljači - rekao je Pravdić.

Istakao je da su Svjetska banka i Europska investicijska banka odobrile tender za nastavak izgradnje tunela Žaba s pristupnom cestom, a potpisivanje ugovora se očekuje u svibnju.

- Radovi kreću značajno, očekujemo i efektivnost kredita od EBRD-a, a od njihovog programa cilj je izgradnja obilaznica oko gradova - naveo je Pravdić. Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je kazao da je izgradnja cesta bila uslovljena brojnim faktorima, iako je volja postojala. - Problemi u vezi s cestovnom infrastrukturom su konačno iza nas. Bitno je da je Program dobar i da će zaživjeti u čitavoj Federaciji BiH. Uvjeren sam da će FBiH biti veliko gradilište - naglasio je Lasić.

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Neum-Stolac je 11,9 milijuna KM.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina