Vijesti

Ministar Lasić nazočio obilježavanju završetka radova II. faze građenja Svilaj – Odžak

Uz ministra obilježavanju su nazočili Direktor JP Autoceste, Adnan Terzić, Premijer Županije Posavske, Marijan Klajić, Načelnik Općine Odžak, Jakov Ivanković, Direktor poduzeća Strabag, Goran Pavić, te predstavnik  Delegacije EU u BiH, Melvin Asin.

Dionica autoputa Svilaj – Odžak predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini i ima izuzetan strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa. Autocesta na Koridoru Vc će svoj puni značaj dobiti tek nakon što bude izgrađena u cijelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će se privući i dio lokalnog i regionalnog prometa. Most Svilaj, čija je gradnja u tijeku, predstavlja spojnu točku Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te omogućava uvezivanje Bosne i Hercegovine sa suvremenim prometnim tijekovima. Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza koji je u planu, će ubrzati protok roba i putnika između Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, te će globalno gledano, preko Koridora Vc povezati srednju Europu s Jadranom. 

Ukupna dužina dionice iznosi 10.4 km, a na istoj će biti smješteno nekoliko značajnih objekata: odmorišta, čeono naplatno mjesto i drugih. II faza je obuhvatila radove na glavnoj trasi i petljama do nivoa asfalta, elastičnu odbojnu ogradu, objekat naplatnog mjesta, konstrukciju zaštite od buke, kao i unutrašnju odvodnju. Radovi na II fazi su započeli 03.2017. godine a završili 11.2017. godine u ukupnom trajanju 8 mjeseci. Predviđeni budžet koštanja Faze II radova iznosi 44.579.348,66 euro s PDV. 

Ministar Lasić je u svom obraćanju istaknu sljedeće“ Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, na čijem sam čelu, smatra izgradnju autoceste na Koridoru Vc najprioritetnijim infrastrukturnim projektom, jer smo svjesni značaja ulaganja u infrastrukturu i moderno prometno povezivanje. Nadam se i duboko vjerujem da će i izgradnja ostalih neizgrađenih dionica autoputa uskoro početi, te da ćemo u što skorijem roku omogućiti efektivnost kreditnih sredstava koja su vezana uz trošarine”.

Na kraju svog obraćanja ministar Lasić je čestitao JP Autoceste, Strabagu, te izvođačima radova na uspješno obavljenom poslu i pravovremenom završetku radova.

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina