Vijesti

Ministar Lasić sudjelovao na Međunarodnom znanstvenom-stručnom savjetovanju "ZIRP 2017"

Federalni ministar Denis Lasić sudjelovao je u Opatiji  na okruglom stolu pod nazivom : Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske.  

Okrugli stol održan je 01.06.2017. u sklopu međunarodne konferencije  „Nova rješenja i inovacije u logistici i prometu“  koja je trajala 1. i 2. lipnja 2017. te ugostila eminentne stručnjake iz akademske zajednice i prakse na jednom mjestu. Ovim povodom  na jednom mjestu su okupljeni predstavnici Prometnog fakulteta , Europske Komisije , DB Enginering & Consaltinga GmBH , Hrvatske gospodarske komore , Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo .

Cilj samog okruglog stola je bio ukazati na novi znanstveni  i stručni okvir prometnog sustava, jačanje uloge prometa u razvoju gospodarstva i ukupnog društva , te ulaganja u infrastrukturu i mogućnosti  financiranja s naglaskom na EU fondove. 

Ministar Lasić je sudionike okruglog stola upoznao sa aktualnim projektima u BIH koji su od iznimnog značaja za uvezivanje regije, te sa glavnim izazovima prometnog sustava u BIH.  Nadalje, istaknuo je da je autoput na Koridoru Vc  najznačajniji projekt u oblasti  prometa u BiH, ali i važnost izgradnje brzih cesta, te Jadransko-jonske autoceste koje se vežu na Hrvatsku.

 Također, kada je riječ o  financiranju spomenutih projekata ono je do sada vršeno putem klasičnog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija: EIB-a, EBRD-a, OPEC fonda i slično. Prema riječima ministra Lasića, trenutni model financiranja je iscrpljen, te se stoga aktivno radi na iznalaženju novih rješenja za financiranje preostalih neizgrađenih dionica.  Naposljetku je dodao kako je Bosna i Hercegovina ,te Federacija Bosne i Hercegovine , s obzirom na svoj geografski položaj od izuzetne  važnosti za Hrvatsku ,te je prometne sustave dviju država gotovo pa neophodno zajedno razvijati.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnost Federacije u oblasti prometa i komunikacija.

Kontakt

 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+387 36 550-025
+387 33 668-907
 +387 36 550-024
 Braće Fejića bb,
BA-88000 Mostar
Bosna i Hercegovina